Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης: Στις «επάλξεις» για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα και την αλλαγή του δικαστικού χάρτη

Δ. Χατζηφωτιάδου: Θα ενημερώσουμε προσεχώς τους Ξανθιώτες που επιθυμούν να προσφύγουν – Και νέα συνάντηση στην Κομοτηνή, την επόμενη εβδομάδα για τον «χάρτη»

Στις «επάλξεις» του αγώνα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης για δύο θέματα που «καίνε» και τα οποία αφορούν αφενός στην ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτοξεύει τους λογαριασμούς ρεύματος  και αφετέρου στην διαφαινόμενη αλλαγή του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, με την συμμετοχή του τόσο στις μαζικές προσφυγές – προκειμένου να μειωθεί το κόστος για τους Ξανθιώτες που επιθυμούν να προσφύγουν και να καταγγείλουν τις ανελέητες αυξήσεις – όσο και στην συστράτευση με τους όμορους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και τους εκπροσώπους φορέων της ΑΜΘ, καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δικαστικών δομών, βάζει στο «κάδρο» και την πιθανή κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Πιο αναλυτικά, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 13.4.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες , που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας.

Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα , που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.

Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

Α) Να προσφύγει δικαστικά κατά της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής.

Β) Να διοργανώσει εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών.

Δ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΟΥ: ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Μιλώντας στην «Θ», για το παραπάνω ζήτημα η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, εξήγησε ότι:

Θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα  μια εκδήλωση που θα καθορίσει το πλαίσιο αυτής της δυνατότητας. Έγκριτοι δικηγόροι θα αναλάβουν την σύνταξη μιας προσφυγής, για την οποία σαν Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης (όπως και όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι) θα ενημερώσουμε τους πολίτες που επιθυμούν να προσφύγουν κατά αυτής της ρήτρας αναπροσαρμογής, προκειμένου να μειώσουμε το κόστος κάνοντας συλλογικές αγωγές (όπως είχε γίνει και για τους δημοσίους υπαλλήλους). Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα ενημερώσουμε μέσω των ΜΜΕ τους πολίτες, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να προσφύγουν, να απευθυνθούν στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, ο οποίος μετά – εφόσον «ομαδοποιήσει» τα άτομα, ανάλογα με τον αριθμό τους – θα αναθέσει σε μέλη μας να καταθέσουν αυτές  τις προσφυγές και θα περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Το νομικό πλαίσιο ωστόσο, θα καθοριστεί την Πέμπτη – αφού θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο το οποίο μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και μέσω portal – και θα μας αναφέρουν το νομικό έρεισμα στο οποίο και θα βασιστούμε.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΘ

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του Δικαστικού Χάρτη της χώρας, να σημειώσουμε ότι:

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 18-4-2022 και ώρα 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης», πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας.

Η σύσκεψη έλαβε χώρα κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και συμμετείχαν σ’ αυτήν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κα. Άννα Μεμετζή, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κα. Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κα. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.

Συζητήθηκε ο διαφαινόμενος σχεδιασμός περί νέου Δικαστικού Χάρτη της Χώρας και ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων, που ανακοίνωσε στην τελευταία Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο σχεδιασμός αυτός πιθανότατα θα επιφέρει συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών, επηρεάζοντας και τις σχετικές δομές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τούτο δε, προγραμματίζεται, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με το Νομικό κόσμο.

Οι κυρίες και κύριοι Πρόεδροι εξέφρασαν κοινή θέση, ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητώντας να παραμείνει αναλλοίωτη η υφιστάμενη κατάσταση και να διατηρηθούν ως έχουν, τα Δικαστήρια της ΑΜΘ. Αποφασίσθηκε η κατάρτιση σχετικού υπομνήματος με τις απόψεις και τα επιχειρήματα των έξι Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας και η δρομολόγηση περαιτέρω ενεργειών σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Περιφέρειας μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ, Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για το παραπάνω θέμα, η κ. Χατζηφωτιάδου, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Στα πλαίσια της κινητοποίησης του Δικηγορικού Συλλόγου, επισκεφθήκαμε χθες και τον Δήμαρχο Ξάνθης, τον οποίο και ενημερώσαμε – και δεσμεύθηκε ότι θα μας συνδράμει –  ενώ την επόμενη εβδομάδα θα προσδιοριστεί στην Κομοτηνή μια συνάντηση όλων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, μαζί με τους τοπικούς φορείς κάθε νομού, για να προσδιορίσουμε την στάση μας, αναφορικά με τον Δικαστικό Χάρτη.
Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης, Μιχ. Βόγδου 1

Τ. 25410 22691 - 83479

F. 25410 24335

e-mail : [email protected]

Newsletter

active³ 5.5 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης
Login-iconLogin